Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver färre sammanträden

Annons

Bengt Holmquist har retat upp sig på alla sammanträden dit folk som egentligen inte har där att göra kommer.

- Många sammanträden befolkas av vad jag kallar markörer. De sitter där på grund av sin ställning i organisationen fast de inte kan något om ämnet. Eller också kommer de dit bara för att få veta något, säger han.

Kontentan av hans irritation är att det är alldeles för många som springer på sammanträden som hålls för ofta och håller på för länge. Det sammanträds överallt och på alla nivåer och detta stjäl massor av tid från tjänstemän som kunde ha använts på ett betydligt bättre sätt.

- Den totala sammanträdestiden har ökat kraftigt de senaste åren, men jag kan inte se att verksamheten förbättrats nämnvärt i motsvarande grad, säger han.

I det trånga ekonomiska läge som kommunen befinner sig i har man inte råd med detta resursslöseri med folk och arbetstid, hävdar han.

- På många håll gör sig cheferna osynliga och oanträffbara för att de sitter i möten hela tiden. De ska i stället vara synliga och ute i verksamheten och påverka den. Det gör de inte lika bra genom att sitta i slutna rum och bara prata om den, säger han.

Han vill att kommunen gör en sammanträdesreform. Hans eget förslag är att den enskilde tjänstemannen får tillbringa max åtta timmar per vecka på sammanträden. Man ska ställa högre krav på effektiviteten genom att ett möte bara fick pågå högst en timme åt gången.

- Man ska också alltid se om det finns ett alternativ till sammanträdena. Det kanske går lika bra med mejl eller telefonkontakt, säger Bengt Holmquist.

Han anser också att man alltid ska genomföra en kontroll så att rätt personer deltar i sammanträdena. Då kan man undvika deltagare som kommer bara för att få veta något, framhåller han.

Kommunen har cirka 5000 anställda. Om man kunde effektivisera detta eviga sammanträdande med 10 eller 20 procent skulle det lösgöra resurser motsvarande 500 till 1000 personaltjänster, tror Bengt Holmquist.

Han är medveten om att hans förslag om en sammanträdesreform kan uppfattas provokativt. Men han hoppas att de ser seriöst på det.

- Jag vill få i gång en diskussion om det här. För har man ont om pengar så måste man se på alla sparmöjligheter, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons