Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver fängelsestraff

Annons

Allvarlig brottslighet eller inte, det är ändå första gången samtliga av de sex är åtalade för något större. Förutom smärre trafikförseelser är alla i spritligan ostraffade sedan tidigare.

Tusentals flaskor whisky togs i beslag av polisen när de sex greps i oktober 1999.

- Praxis visar att en spritmängd mindre än den som det här rör sig om har renderat straff på sex månaders fängelse, sade Wikner, som yrkade på fängelsestraff för de två Avestaborna, en 27-åring och en 36-åring, och Borlängebon, en 52-åring.

För 52-åringens dotter, en 32-åring i Hedemora, ansåg åklagaren att det räckte med villkorlig dom och samhällstjänst.

De två arbetskamraterna, som åkte dit i samband med att de skulle hämta upp sin spritlast, borde också de dömas till villkorlig dom med samhällstjänst tyckte åklagaren.

Det har gått en lång, lång tid från det att de inblandade i spritligan greps tills dess att det blev rättegång, det är både åklagare, tingsrätt, polis, advokater och inte minst de sex åtalade överens om.

- Bevisning är färskvara. Vi jobbar på snabbare lagföring. Folk gillar inte att behöva vänta på rättegång, sade rådmannen Lennart Furufors i går.

Den långa fördröjningen - 2,5 år - beror på att åklagaren varit uppbunden med den stora heroinrättegången, och att den åtalade kvinnan fött barn.

Det har inneburit att minnesbilderna bleknat, både för den polis som vittnade och de åtalade.

Det visade sig också att den beslagtagna spriten inte analyserats. Det fick 27-åringens advokat Per-Ingvar Ekblad att snabbt säga att det bara var under förutsättning att det rörde sig om whisky som hans klient erkänt brotten.

- Partiet har ju inte analyserats. Det är möjligt att skulle kunna röra sig om en blåsning, sade Ekblad. De övriga ombuden anslöt sig till hans påpekande.

Men att det var något annat än whisky i flaskorna bedömde kammaråklagare Catharina Wikner som "uteslutet".

Dom faller den 30 maj.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons