Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver ett strängt straff

Annons

Under de fyra dagarna har i Mora tingsrätt sex vittnesförhör hållits. Fyra av dem har åberopats av åklagarsidan och två av försvararen, advokat Mats Bergh, Mora.

Det var i april 2002 som myndigheterna gjorde ett tillslag mot brödernas kreaturbesättning i en by utanför Mora. Närmare 70 kor tvångsomhändertogs.

Åklagaren åberopade utlåtanden från veterinärer att flera kor led av patologisk avmagring och flera hade mycket under medelhull.

Hon menade att orsaken var att bröderna ej haft ekonomi att köpa/skaffa tillräckligt med foder åt djuren. Uppsåtlig underutfodring är att hänföra som djurplågeri. Detta tillsammans med sårskador på en del djur är vid en summering brott på fängelsenivå, menade Katarina Lindström.

Advokat Mats Bergh anförde i sin plädering att det under fyra dagars förhandlingar ej framkommit en enda uppgift om att bröderna gjort några överträdelser mot djurskyddslagen. Vidare ville han peka på att det vid tillfället för tvångsomhändertagandet av djuren i april 2002 fanns 100 balar foder kvar i brödernas foderförråd.

Mats Bergh ville även peka på det förhållandet att kammarrätten beslutade att bröderna skulle få tillbaka 20 av djuren efter en tid. Myndigheterna hade alltså gjort ett större beslag än nöden krävde, om man så säger.

Morabröderna anser själva att de straffats nog under de fyra år som snart förflutit. De vill bli helt frikända från ansvar.

Försvaret ville, precis som åklagaren, peka på den långa tid som gått sedan brottet begicks. Om domstolen finner att bröderna ska dömas ansåg Mats Bergh att påföljden bör sättas till dagsböter, om än dryga sådana.

Därmed var fyra dagars förhandlingar över och alla parter kunde pusta ut.

Domstolens utslag kommer att meddelas onsdagen den 4 januari 2006.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons