Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kraven från allmän- heten är uppskruvade"

Annons

Närsjukvårdschefen i Borlänge, Sören Fogde, tror inte att den ökade mängden ärenden till förtroendenämnden har något med en försämrad sjukvård eller ett sämre bemötande att göra.

- Kraven från allmänheten är uppskruvade, säger han.

Bemötandet från vården i Borlänge är inte sämre än någon annanstans i länet. Det säger Sören Fogde när han ombeds förklara varför ärendena hos förtroendenämnden som rör dåligt bemötande har ökat så mycket sedan slutet av 1990-talet.

- Det här är en ökning som man ser överallt i länet och inget specifikt för Borlänge, menar han.

Ökningen, menar han, har sin orsak i att det finns en större medvetenhet hos patienter i hela Dalarna om förtroendenämndens existens.

- Politiker, chefer och läkare hänvisar till förtroendenämnden så fort vi stöter på missnöje från patienterna. Vi gör reklam för förtroendenämnden, säger Fogde.

Att ärendemängden synbart skiljer sig mellan de olika vårdcentralerna i kommunen lägger Sören Fogde ingen större vikt vid.

- Det är förhållandevis små tal och små skillnader vi ser. Det kan vara rena tillfälligheterna som spelar in och behöver inte ha något med strukturer på vårdcentralerna att göra.

Men kan det inte finnas andra orsaker?

- Nja, vi möter stora krav från befolkningen men våra resurser är ändliga. Vi kan inte tillgodose allas behov.

Sören Fogde förklarar att frågor om ett gott bemötande ständigt är aktuella och att man fortlöpande utbildar vårdpersonalen.

- Varje chef måste kvalitets-säkra sin verksamhet och det gör jag. I Borlänge försöker vi ha patienten i centrum och har stor respekt för alla vårdtagare.

Men vad tycker du om förtroendenämndens beskrivning om patienter som objekt och ett tänkande hos vården som bygger på experter?

- Det ställer jag inte alls upp på! Ett sådan skrivning tror jag visar hur långt ifrån verkligheten de är. Det är en riktig klyscha de dragit till med.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons