Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävdes på svar genast

Annons

Viktoria Åkerblom har fyllt 24 år och blev i våras färdig med sin utbildning till gymnasielärare i samhällskunskap och svenska.

Lärare med den inriktningen finns det hyfsat gott om. Inför höstterminen sökte Viktoria ett 40-tal jobb och inför vårterminen har hon sökt ett 30-tal över hela landet, bland annat ett årslångt vikariat med hennes ämnen vid ett gymnasium i Ystad.

- I förra veckan ringde rektorn och sade att tjänsten måste tillsättas snarast.

-I början trodde jag att han ringde för att boka tid för intervju, men han ville bara erbjuda mig jobbet och ha besked genast, berättar Viktoria Åkerblom som tycker att en anställningsintervju är viktig, för båda parters skull.

Att flytta 70 mil söderut utan att kolla om det finns lägenhet är svårt.

- "Då säger vi att du tackar nej då" sade han. Jag sade väl "Ja, det är väl inte så mycket annat jag kan göra". Jag borde väl ha stått på mig, men någon rätt till betänketid borde man väl ha?, säger Viktoria som fick skriftligt besked om att tjänsten var tillsatt, med posten, bara två dagar senare.

- De kan ju ha hittat någon annan behörig, väldigt snabbt, säger Viktoria Åkerblom som dock misstänker att rektorn hade någon obehörig lärare som han ville anställa, och bara ringde henne eftersom han enligt lagen måste fråga behöriga lärare först.

- Det kändes jättekonstigt efteråt, jag hade nästan lite dåligt samvete för att jag inte sade ja på en gång. Jag vill ju ha jobb, säger Viktoria Åkerblom som nu hoppar in som vikarie runt om i Falu kommun.

Hon tycker att det är märkligt att det finns så pass många obehöriga lärare på gymnasieskolor runt om i landet.

- Visst finns det folk som är duktiga, även utan lärarexamen. Men då borde de väl kunna skaffa sig utbildning. Det måste väl finnas någon mening med att utbilda sig, säger Viktoria Åkerblom.

Hon tycker att det är viktigt att stärka läraryrkets status i samhället.

- Många tror ju att vem som helst kan hoppa in som lärare, utan utbildning. Men det blir ett väldigt liv om man upptäcker att läkare saknar formell kompetens, säger hon.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons