Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävde en miljon - fick 50 000

Annons

Efter 38 år inom turismen i Orsa blev hon uppsagd av sin senaste arbetsgivare Siljan Turism AB. Motiveringen var "personliga skäl", något som Birgitta Holmström tog mycket illa vid sig av.

- Uppsägning av personliga skäl får man om man misskött sig på något sätt. Jag har aldrig fått någon anmärkning på mitt jobb, berättar hon.

Birgitta Holmström var platschef på turistbyrån i Orsa när Siljan Turism bildades för 18 år sedan. I samband med flera omorganisationer erbjöds hon att flytta till huvudkontoret i Rättvik. Hon tackade nej.

Följden blev, hävdar Birgitta Holmström, att hennes arbetsuppgifter utarmades. Hennes kunskaper efterfrågades inte, och hon började må dåligt.

- Jag kände mig totalt ignorerad, utan ansvar, utan befogenheter.

I april förra året orkade hon inte längre, och bad om ett möte med ledningen för Siljan Turism AB, som meddelade att hon inte längre hade några arbetsuppgifter i bolaget.

Med hjälp av sitt juridiska ombud, Rolf Davidsson, stämde Birgitta Holmström Siljan Turism AB. Hennes skadeståndskrav löd på drygt en miljon kronor.

Den 18 april träffades parterna i Mora tingsrätt.

Förhandlingen resulterade i att uppsägningen på grund av personliga skäl togs bort.

Parterna blev ense om att Birgitta Holmström i stället sagt upp sig själv den 25 november 2004, samt att hennes anställning ska upphöra den 25 maj i år. Utöver lönen för den perioden får hon 50 000 ytterligare i "uppsägningslön".

Småpengar kan tyckas för den som begärt miljonen.

- Jag begriper mig inte på siffrorna. Det viktigaste är att jag fått upprättelse och att de har fått backa på uppsägningen av mig.

- Nu vill jag gå vidare med mitt liv, säger Birgitta Holmström.

Även Siljan Turism AB:s vd, Anders Bjernulf, är nöjd med förlikningen.

- Hon krävde ju tjugo gånger mer än det slutligen blev.

- Storleken på beloppet visar väl vem som har mest på fötterna, säger Anders Bjernulf.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons