Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravaller efter pojkmord i Kina

Annons

Vilda kravaller mellan polis och invånare bröt ut i en by i sydöstra Kina efter att föräldrarna till en högstadieelev som dödats i sin skola gripits av polis.

Föräldrarna gick förra torsdagen till pojkens skola för att protestera mot att ledningen inte snabbt nog hade skickat sonen till sjukhus sedan han blivit knivstucken av andra elever. Skolan tillkallade polis och föräldrarna fördes till polisstationen. Släktingar till familjen, andra föräldrar och tillströmmande bybor marscherade då mot kommunkontoret i protest mot att föräldrarna tagits i förvar. Enligt människorättsorganisationer växte den uppretade folkmassan snart till över 10|000 människor och några började slå sönder polisbilar och anfalla poliser.

En regeringsstödd dagstidning i provinsen uppgav att föräldrarna visserligen gripits, men bara för att diskutera hur man skulle sköta fallet med den mördade sonen. Konfrontationer mellan civila och poliser i avlägsna delar av Kina ökar, enligt regeringskällor, som räknar med 87|000 "mass-incidenter" bara under 2005.

TT

Mer läsning

Annons