Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på undantagslagar i Bangkok

Annons

Thailands juntaledare Sonthi Boonyaratglin vill att regeringen inför undantagslagar i Bangkok för att slå ned protester från kuppmotståndare.

Kuppmotståndare har varje vecka demonstrerat mot juntan. Demonstrationerna har lockat en mindre men växande grupp, i fredags samlade de 2|000 personer.

Protesterna har hittills varit fredliga, men Sonthi säger att han är orolig för att proteströrelsen ska kraftansamla på samma sätt den gjorde i samband med massdemonstrationerna förra året, som ledde till kuppen mot den dåvarande premiärministern Thaksin Shinawatra.

Premiärminister Surayud Chulanont har befogenhet att utlysa undantagslagar med regeringens godkännande.

Sonthi ställer kravet bara två månader efter att krigslagarna upphävdes i Bangkok. Han införde krigslagar i Thailand omedelbart efter att ha gripit makten den 19 september förra året men har nu upphävt dem i halva landet.

Genom att utlysa undantagslagar får myndigheterna samma befogenheter som de hade under krigslagarna.

Regeringen skulle få möjlighet att hålla misstänkta fängslade i 30 dagar utan att åtal väcks och få befogenhet att beslagta och förstöra sådant som antas utgöra ett hot mot den nationella säkerheten eller hindra myndigheternas arbete.

Undantagslagarna ger också myndigheterna tuffa censurbefogenheter liksom rätt att införa utegångsförbud och förbud mot folksamlingar medan säkerhetsstyrkorna får bredare immunitet mot åtal.

TT

Mer läsning

Annons