Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på kultur väcker frågor

Annons

Han är ordförande och hon är vice i kulturnämnden. Båda socialdemokrater och glada över studieförbundens folkbildande verksamhet.

- Är friskvård, matlagning och tovning av vantar verkligen kultur? undrar Kaj Andersson och konstaterar samtidigt att kulturnämnden inte kan kräva att studieförbunden k-märker sina cirklar.

- Att tova vantar är kultur, hävdar Sofia.

De tyckte att mötet förra veckan var givande.

- Studieförbunden är enormt viktiga, och hade vi pengar så... säger Sofia Knöös. Men som alla andra förvaltningar dras kulturen med oförändrade anslag, och när löneökningarna är 3 procent blir det i själva verket minskade resurser till verksamhet.

Vad är kultur? Det kan man undra i sammanhanget.

- Min gamle lärare sade att kultur är sådant du vet när du glömt vad du lärt dig, säger Kaj Andersson. Gruvan är en bra grop, men ryser när han tänker på souvenirbutiker och hur det var att jobba där. Han tycker att Carl Larsson var en hyfsad serietecknare, och för all del en skicklig akvarellist. Lyrisk blir Kaj först när han kommer in på biblioteket som är en trygg plats för läsande, och då särskilt barnavdelningen.

- Kultur är sådant som formar moral, etik och värderingar, säger Sofia Knöös.

Om Kaj Andersson är misstrogen så är Sofia desto positivare till världsarvet, Carl Larsson-gården och museerna. Sofia Knöös flyttade till Falun för ett halvår sedan, från Avesta, och ser med fräscha ögon.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons