Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på hårdare straff

Annons

Det var i november förra året som de tre pojkarna, en 15-åring, en 17-åring och en 20-åring, misshandlade Jonas Bengtsson på en fest.

Jonas skars med en trasig flaska i halsen och fick sparkar och slag mot kropp och ansikte.

Misshandeln kunde ha kostat honom livet. Skärsåret i halsen var fem millimeter från halspulsådern.

20-åringen dömdes av tingsrätten för grov misshandel till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, 17-åringen och 15-åringen dömdes för misshandel av normalgraden till vård inom socialtjänsten. Tingsrätten ansåg inte att det gick att bevisa vem som egentligen skar Jonas i halsen och inte heller att de tre agerade tillsammans och i samförstånd.

Kammaråklagare Catharina Wikner, som var missnöjd med utgången i tingsrätten, hade överklagat domen.

- Man måste se på allvarligheten i brotten, sade Catharina Wikner igår.

Hon yrkade på fängelsestraff för 20-åringen, sluten ungdomsvård för 17-åringen och ungdomstjänst för 15-åringen.

Ett nytt vittne hördes i hovrätten, en flicka som var med på festen.

Flickan var kallad för att berätta om hur det verkade som att de tre pojkarna var ute efter bråk, och att hon oroat sig för att de skulle göra något mot Jonas.

Men under hovrättsförhandlingen hade hennes minnesbild av festkvällen bleknat, jämfört med den berättelse hon givit tidigare.

Det var drivor med ungdomar som var på festen. Utredningen visade att det under kvällen varit 67 personer där, varav 50 personer vid ett och samma tillfälle.

Försvaret hävdade att de tre pojkarna misshandlat Jonas var och en för sig, men det anser Catharina Wikner vara orimligt.

- Jag menar att de ska dömas för att de har misshandlat Jonas Bengtsson tillsammans och i samförstånd. De har kommit till festen tillsammans, de har alla tre varit där och de har lämnat festen tillsammans. Då är det ju märkligt att de skulle ha råkat misshandla Jonas Bengtsson var och en för sig, samtidigt som ingen av dem ser vad någon av de andra gör, sade hon.

Pojkarnas försvarare yrkade på att tingsrättens dom skulle fastställas.

- Den tragiska händelsen har varit en väckarklocka för dem, sade Per Borgblad, som företrädde 17-åringen, som bytt advokat inför hovrättsförhandlingen.

Rättegången skedde inom stängda dörrar, på grund av de inblandades låga ålder.

Domen faller den 14 juni.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons