Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på fritidsgård i Vika

Annons

Behovet av en ungdoms- och fritidsgård i Vika är stort. Det konstaterar intresseföreningen i hemställan till kommunstyrelsen.

Enligt skolkansliets statistik finns i Vika med kringliggande byar totalt 129 ungdomar födda åren 1991-1997.

Det är ett stort antal ungdomar menar intresseföreningen som vill att kommunstyrelsen snarast utreder och beslutar att inrätta en ungdoms- och fritidsgård.

Föreningen anger Prästgården som den ideala lösningen i fråga om lokal. Ombyggnadsbehovet är begränsat och Prästgården ligger centralt belägen dock utan att grannar behöver störas.

Linnea Larsson, Gustav Garmo, Carl Kåråhols och Hanna Lunå, samtliga tolv år gamla, välkomnar intresseföreningens förslag. Och de tycker att Prästgården är ett ypperligt alternativ

-Efter skoldagen finns det inte så mycket annat att göra här. Oftast är man hemma och när man ska göra något så åker man in till Falun. Om jag ska till en fritidsgård så åker jag till den i Hosjö med kompisar, säger Carl Kåråhols.

Gustav Garmo ger en liknande beskrivning av sin tillvaro.

-Man kanske spelar lite fotboll men mest är man hemma med kompisar eller så åker jag in till Falun och tränar kanotslalom.

Linnea Larsson och Hanna Lunå har en hel del att göra efter skoldagen eftersom de båda ägnar sig åt hästridning.

-Jag har två hästar. Men det skulle inte hindra mig att gå till ungdomsgården om vi hade någon, säger Linnea.

Carl Kåråhols pekar på ett annat problem:

-Vi kommer ju inte in till Falun när skolan är slut. Mellan klockan två och klockan sex går det ingen buss. Sista bussen hem går 18.20 på vardagarna och på fredagskvällarna går den hem alldeles för sent.

Så en ungdomsgård i Vika skulle bli en efterlängtad samlingsplats för ungdomar?

-Ja absolut, helt säkert, svarar alla fyra samfällt.

På skolgården träffar tidningen två vuxna, Karin Trotzig och Marianne Eriksson.

-Det vore jättebra. Vi hade ju en fritidsgård tidigare som drevs på ideell basis. Det går ju inga bussar till Falun heller. Jag har en 15-åring och jag får åka som en skottspole fram och tillbaka, säger Karin Trotzig.

-Se bara vad bra det blev när de öppnade badpoolen. Massor av barn har badat där och det är helt underbart för dagisbarnen, säger Marianne Eriksson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons