Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på en värdigare äldreomsorg

Annons

Allt fler är sjukare och behöver mer vård. Detta orsakar frustration, stress, överbelastning och sömnsvårigheter. Låg status och låg lön tillhör också vårdyrket och har en historisk förklaring. Arvet från svunnen tid om att vanligt husmorsvett är väl inget att betala för tycks hindra utvecklingen.

Äldrevården utfördes en gång oavlönat.

Sedan blev det ett yrke för kvinnor som inte behövde någon egen försörjning. På 1950-talet rådde arbetsbrist i Sverige. Då kom Röda Korset med idén att rekrytera äldre hemmafruar som kunde rycka in mot en blygsam ersättning. De senaste tio åren har äldrevården förändrats radikalt. De gamla som i dag bor i äldreboende är ofta mycket sjuka. För detta krävs det både tid och utbildning för att få de kunskaperna man behöver om etik, integritet, människosyn liksom medicinska kunskaper.

I dag verkar det som om man tycker att vem som helst kan ta hand om våra äldre medan högskoleutbildning är ett krav inom barnomsorgen.

Men nu är tid för upprättelse om vi ska råda bot på problemet. Mer pengar till vården är ett krav. Låt omsorgen få lugn och ro och ge personalen friskvård.

Falun är bland de sämsta kommunerna när det gäller både friskvård och kompetensutveckling. Orsa ger sina anställda 4 000 kronor per år och anställd till fortbildning och 400 kronor till friskvård och en timme per vecka för varje kommunanställd.

Falun ger inte sin personal den halvtimme friskvård som den är berättigade till

enligt lag.

Socialnämnden borde ha personalen och dess behov på dagordningen. Kartlägg alla servicehus och gör en uppföljning av vad som händer i varje enhet.

Gör en enkät bland personalen som kartlägger synen på arbetsplatsen, ledningen, arbetsmiljön och reformer.

Vi politiker borde praktisera på enheterna. Det är det enda sättet att få en uppfattning och öka förståelsen för vårdyrket. Ett vackert måldokument som inte följs upp är inget värt.

KATARINA GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons