Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på bälten i skolbussar

Annons

När skolstyrelsen köper skolskjutsar i framtiden ska det finnas säkerhetsbälten i bussarna.

Det bestämde skolstyrelsens presidium i går. Och på en del bussar blir bälten verklighet redan den 1 juli. Det gäller ett 20 tal bussar som ägs av privata bussbolag. Där ska det bli nya avtal som gäller från den 1 juli.

- Det här är ett stort steg framåt när det gäller säkerheten i skolskjutsarna säger, Ragnar Kroona, skolstyrelsens ordförande som tillsammans med sina två vice ordförande tog beslutet.

- Kräver de bälten så får vi rätta oss efter det, säger Torbjörn Hedman i Svärdsjö som i dag har avtal för sju bussar åt skolstyrelsen. Han har redan bälten i över hälften av bussarna och de andra är moderna bussar som är förberedda för bälten.

Då blir kostnaden 800 kronor plus moms per stol, monterat och klart.

- Får vi ett avtal på tre år så blir det inte så mycket. Det är inget problem, säger han.

Däremot gäller kravet inte för de skolbarn och gymnasieelever som åker med busskort i Dalatrafiks bussar som kör i linjetrafik och det tiotal skolbussar som kommunen redan tecknat avtal med fram till år 2006.

I de skolbussarna kommer skolstyrelsen att diskutera kostnaden med Dalatrafik för att få bälten även där.

Alla gymnasieskjutsar ligger alltså utanför de nya avtalen. Bälten finns redan i alla skolskjutsar som körs i bilar som är registrerade som personbilar.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons