Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på alkolås i nya bilar

Annons

Alkolås i alla nya bilar och förbud mot eftersupning efter olyckor. Lagom till midsommar kräver c och kd nya insatser mot rattfylleriet. C vill också att ha tvångsvård för den som döms för andra gången för rattfylleri.

C och kd har oberoende av varandra tagit fram förslag som ska minska rattfylleriet. Båda partierna kräver alkolås i nya bilar från 2012.

Obligatoriskt alkolås blir främst ett vapen mot "tillfällighetsrattonyktra" _ de som sätter sig bakom ratten dagen efter en fest och inte har förstått att de är onyktra.

Att kräva alkolås på alla nya bilar innebär ett avsteg från EU-reglerna om handelshinder. Linander föreslår att det hela ska bli en försöksverksamhet i Sverige med målsättningen att få hela EU att följa efter.

Båda partierna vill också ha en lag som förbjuder eftersupning efter olyckor i upp till sex timmar, enligt norsk modell. Med en sådan lag ska det bli svårare för den misstänkta rattfylleristen att skylla på att han eller hon har druckit sprit efter olyckan.

Den förre s-regeringen tillsatte en utredning som i sin tur gjorde tummen ner för ett sådant förbud.

I dag brukar polisen ta två blodprover med någon timmes mellanrum och sedan ta rättskemister till hjälp för att kunna se om det handlar om eftersupning. Om alkoholhalten har stigit från det första till det andra provet kan det vara just så.

C vill också skicka en rattfyllerist som döms för andra gången till tvångsvård.

Både c och kd hoppas att flera av förslagen ska gå igenom i riksdagen i höst, skriver Aftonbladet.

TT

Mer läsning

Annons