Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav i Nigeria: Gör om valet

Annons

Helgens historiska men kaotiska val i Nigeria måste göras om, kräver såväl opposition som valövervakare. Stora medier uttrycker dock lättnad över att våldet inte segrade.

Den nuvarande vicepresidenten Abubakar är en av favoriterna inför måndagens väntade tillkännagivande av vem som vunnit, alternativt vilka kandidater som går vidare till en andra presidentvalsomgång.

Eller så måste hela processen göras om. Även observatörsgruppen TMG, som haft hela 50|000 observatörer utspridda över ett land som är dubbelt så stort som Sverige, dömer ut valet. Bland annat dålig distribution av valsedlar gjorde att röstandet kom i gång flera timmar för sent på en del håll och i flera områden kunde vallokalerna inte öppna alls.

Även EU:s ordförande Tyskland uttryckte oro för att "alla nigerianer som hade rätt att rösta inte kunde göra det fritt och utan rädsla".

Abba Kyari, talesman för presidentkandidaten Muhammadu Buharis parti ANPP, uttryckte sig luttrat.

Men valkommissionen tycker inte att problemen är mycket att orda om.

Valet har framhållits som första gången i landets historia Afrikas folkrikaste land kunna välja en ledning som under demokratiska former tar över från de senaste makthavarna.

Och trots invändningarna trillar resultaten in. När Rivers som första delstat redovisade röstsiffror i presidentvalet var ledningen för det regerande partiet PDP slående: 1|841|956 röster till Umaru Yar'Adua, mannen som president Olusegun Obasanjo föredrar som efterträdare. De två andra favoriterna, ANPP:s Buhari och vicepresident Abubakar, fick nöja sig med futtiga 55|429 respektive 53|322 röster.

Nigerias två största oberoende dagstidningar, This Day och The Guardian, tog i försiktigt positiva kommentarer fasta på att denna helgs val åtminstone inte blev så våldsspäckat som förra helgens. Avsevärt fler dödsoffer krävdes i allehanda våld när det för drygt en vecka sedan hölls regionval i Nigeria.

"Trots en logistisk mardröm och lågt valdeltagande tog sig Nigeria igenom detta", förklarade This Day.

TT

Mer läsning

Annons