Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav att dömda sköterskor lämnas ut

Annons

Bulgarien och EU uppmanar Libyen att lämna ut de sex vårdanställda som fått sina dödsdomar omvandlade till livstids fängelse.

De sex _ fem bulgariska sköterskor och en palestinsk läkare, som är bulgarisk medborgare _ har dömts för att medvetet ha smittat 438 libyska barn med hiv.

Libyens utrikesminister sade att det mycket omstridda och långdragna fallet inte är avslutat och att man fortfarande väntar på garantier när det gäller behandlingen av de smittade barnen. "Bollen" ligger hos Bulgariens och EU:s rättsväsen, sade utrikesminister Abdelrahaman Shalgham enligt nyhetsbyrån AFP.

Libyens högsta rättsliga råd omvandlade i tisdags dödsstraffen för de sex till livstids fängelse. Då hade de anhöriga accepterat en kompensation på en miljon dollar per offer.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har inbjudits till Libyen av ledaren Moammar Gaddafi och är beredd att ta upp frågan om sjukvårdarna, uppgav en talesman på onsdagen. I tisdags talades Gaddafi och Sarkozy vid på telefon.

På onsdagen kom besked också i ett förtalsmål med upphov i vårdskandalen. En brottmålsdomstol i Tripoli avvisade anklagelser om att sköterskorna och läkaren skulle ha förtalat en polis genom att säga att de torterats till att erkänna att de smittat barnen medvetet.

TT

Mer läsning

Annons