Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Kränkande och amatörmässigt

Annons

Handelsanställdas förbund i Borlänge rasar mot Lidl.

- Beteendet som arbetsgivaren använder sig av är helt oförsvarligt, fullständigt galet, säger ombudsman Daniel Andersson.

Andersson konstaterar att ur rättslig synpunkt har Lidl inte begått någon felaktighet när Anna meddelades uppsägning. Hon hade provanställning.

- Men uppsägningen i Hedemora har skötts på ett kränkande och amatörmässigt sätt, säger han.

Daniel Andersson anser att Lidls personalpolitik hör hemma långt tillbaka i dåtiden.

- Personal blir utskällda om de jobbar för långsamt i kassan eller om det är en kassadifferens på några kronor. Och så nu det här senaste.

- Det föder en rädsla och stress bland övriga anställda som undrar är det min tur nästa gång. Jag tänker utan tvekan ta upp det här med Lidls verksamhetschef i Dalarna.

Andersson menar att Lidl trots allt lyssnar på de argument som Handels för fram, ur Handels perspektiv ser Andersson en långsam förbättring.

I diskussionerna med Lidls nuvarande regionchef har han dock stångat huvudet i väggen.

- Regionchefen som är dansk ska ersättas. Jag hoppas att det kommer en människa som man kan föra en normal diskusion med, säger Andersson.

Han anser att det krävs ett krafttag på det politiska planet för att åstadkomma märkbara förändringar.

- Reglerna måste ändras så att provanställningarna kommer bort, de är bara en stor tragedi.

Blir inte era medlemmar tveksamma när ni inte kan agera kraftfullare i en sådan här situation?

- Nej det här slår inte tillbaka på oss. Vi känner att vi har en utomordentligt bra kontakt med våra medlemmar ute i butikerna.

- Varje gång det finns något konkret att förhandla om så gör vi det. Som vid påskafton när de förlängde öpettiderna utan att förhandla om det. Det fick de betala skadestånd till oss för.

Tidningen har försökt få kontakt med Johan Eriksson, Lidls verksamhetschef på regionkontoret i Eskilstuna per telefon, utan att lyckas. Dock gick det att e-posta frågor till honom men under torsdagens eftermiddag hade inget svar kommit ännu.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons