Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krånglet kvarstår

Annons

Kvarnström vill att man fullföljer regeringens förslag till ändringar i fåmansbolagsbeskattningen, de så kallade 3:12 reglerna. Synd! Det innebär att man låter rädslan för att någon företagare ska bli rik fortfarande spärra vägen för reformer som skapar balans mellan risk och avkastning och därmed fler jobb. Regeringens förslag till ändringar medför fortsatt diskriminering av de små företagen och hindrar dem från att växa med egna medel.

3:12-reglerna tillkom för att förhindra ägare till små aktiebolag från att omvandla högbeskattade arbetsinkomster till lägre beskattade kapitalinkomster. Konsekvensen har blivit en diskriminering av företag som växer. Efter flera års löften om förbättringar, har regeringen nu lagt sitt förslag om ändring av 3:12-reglerna på riksdagens bord. Ett uruselt regelsystem har på sin höjd blivit uselt. Sveriges 700000 småföretagare förväntade sig en högre ambitionsnivå hos regeringen för att stärka småföretagens förmåga att växa och skapa nya jobb.

Utdelning av vinst i det egna småföretaget beskattas fortfarande som arbetsinkomst med 57 procent, medan vinstplaceringar på börsen skattas med 30 procent. Bara den företagare som kan ge sig själv en riktigt hög lön, kvalificerar sig för kapitalskatt, då sänkt till 20 procent. För att ett företag med 20 anställda ska kvala in, krävs att det orkar med att ge ägaren en årslön på över 500 000 kronor. Det kanske går. Men, det befängda är att samma summa gäller för varje delägare. Med flera ägare, som är naturligt i ett aktiebolag, är sådana löner oftast omöjliga. En pikant detalj är att delägare som tillhör samma familj får räkna ihop sina löner för att nå kvalifikationsgränsen. Att gifta sig med kompanjonen är således en lösning!

Allvarligt talat kvarstår krånglet för alla. Många småföretagare vänder sig nu till Företagarna och frågar: Ska vi säga upp personal för att få råd? Låna i bank till löner? Måste vi sälja före årsskiftet? Om inte drabbas vi av 57 procents skatt både på utdelning och på hela vinsten vid framtida försäljning. Tröskeleffekterna är som synes enorma.

Här behövs mod och kraft att rätta till det som har gått snett! Vi anser att riksdagen bör avskaffa 3:12-reglerna helt och ge företagarna möjlighet att själva välja hur de vill hantera det kapital de slitit ihop. Då kan småföretagen växa med egna medel, en naturligare lösning än statliga skattepengar som "såddkapital".

Bara småföretagen kan skapa de nya jobben som garanterar vår framtida välfärd, när nu storföretagen inte längre växer i Sverige och när offentliga sektorn slagit huvudet i taket. Just därför förstår inte vi hur regeringen kan se logiken i att samtidigt sätta käppar i hjulet för dem? Gör du?

Utan 3:12 och med bättre balans mellan risk och avkastning för småföretagaren blir det mer investeringar och fler jobb i Sverige. Det kan kräva att en och annan regel, dikterad av den svenska avundsjukan, offras. Det är det värt!

PETER GERMER, CARL-ERIK NYSTRÖM PETER GERMER ÄR REGIONCHEF FÖR FÖRETAGARNA I DALARNA OCH CARL-ERIK NYSTRÖM ÄR REGIONORDFÖRANDE I DALARNA.

Mer läsning

Annons