Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Krama mig gärna -men försiktigt"

Annons

Tro på mig.

Krama mig gärna försiktigt.

Björnkramar gör ont.

Tro på att jag inte orkar och ibland måste säga nej.

Hjälp mig att ta vara på mina bra dagar och se det positiva i tillvaron.

Sjukdomen syns inte utanpå - ofta ser jag piggare ut än jag känner mig.

- Jag behöver inte gå runt med kryckor eller gips på på någon arm eller något ben. Men alla sjukdomar syns inte, säger Eva Seger.

Hon berättar om läkare som fortfarande tvivlar, trots att fibromyalgi är accepterat och klassat som sjukdom sedan slutet av 1980-talet. Misstron och okunnigheten gör att det ofta tar väldigt lång tid innan patienten får en diagnos.

De drabbade upplever att de måste försvara sig, bevisa att de verkligen har ont. I folkmun har sjukdomen hånfullt kallats SVBK - sveda-värk-och-brännnkärring - nio av tio som får sjukdom-en är kvinnor.

Men för de som drabbats är det inget påhitt.

För Eva Seger är det kännbar sanning som ständigt gör sig påmind som värk i leder och muskler, en smärta som gör henne och tusentals andra sömnlösa på nätterna.

- Smärtan flyttar sig från dag till dag. Ena dagen kan det göra ont i benet och andra i armen. Det går inte att säga var det gör ont. Man sover väldigt dåligt på grund av smärtan. Allt tillsammans gör att man känner en otrolig trötthet, onormal trötthet, berättar Eva Seger.

- Det är en kronisk sjukdom som det inte finns något bote- medel mot. Många använder antidepressiva medel för att kunna sova. Jag använder en andningsmaskin som hjälper mig att somna.

Stress, ensidig belastning, infektioner och trauma är bara några av sakerna som kan utlösa sjukdomen. Evas sjukdom utlöstes 1992 av en blodtörstig insekt, en fästing. Hon fick borelia, åt penicillin och borelian försvann. Två år senare kom allt tillbaka. Benen svullnade och hennes Ålands- semester fick avbrytas och hon lades in på sjukhus i fyra dagar.

- Borelian är ute ur kroppen nu, men smärtan stannade kvar.

Värken kan för vissa mildras genom ett varmt bad, massage, lätt gymnastik. För andra kan besvären öka genom samma behandling. Väldigt många av dem som sjuknar i fibromyalgi tvingas sjukskriva sig på grund av besvären.

De flesta av de 160 som är med i Borlänge fibromyalgiförening, där Eva Seger är ordförande, klarar inte av att arbeta. Eva jobbar halvtid på en bensinmack i Falun.

- Många gånger går det bra. Men ibland funkar det inte - då säger det bara stopp. Det blir svårt att ta sig ur sängen och hela kroppen känns stel som en pinne.

I föreningen har medlemmarna fått stöd av varandra. Senast i går firade man internationella fibromyalgidagen. Då träffades ett 40-tal av medlemmarna på en vårfest i Mellsta och lyssnade på dragspelsmusik, åt gott och hade roligt tillsammans.

- Att få skratta är vår bästa medicin, säger Eva Seger.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons