Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräksjukan härjar i Långshyttan

Annons

- Senast i går skickade jag hem fem elever som kräktes, berättar skolsköterskan Gunilla Nordholm.

Vinterkräksjukan är väldigt smittsam och en person kan smitta ned en hel arbetsplats, skola eller dagis. I Januari, februari och mars brukar magsjukan drabba flest.

- På samma sätt som barnen brukar få hårlöss på hösten brukar vinterkräksjukan bryta ut innan sportlovet, säger Gunilla Nordholm, som är skolsköterska på Jonsboskolan, Stjärnsunds skola och Smedby skola.

Även Klockarskolan i Säter har rekordmånga sjukskrivningar just nu:

- Just nu är tio lärare och sjutton elever sjuka. Det är värre än på mycket länge, berättar Lena Hamp på Klockarskolan i Säter.

Men på Klockarskolan handlar det om en vanlig förkylning och inte någon vinterkräksjuka. Inte heller vårdcentralen i Säter eller Vasaskolan i Hedemora har märkt av någon ökning av vinterkräksjukan just nu. Det är bara några enstaka personer som har drabbats.

Vad ska man då göra för att undvika magsjukan?

- Framförallt handlar det om att vara noga med att tvätta händerna. I skolorna bör barnen akta sig för att låna varandras tuggummi och cerat som de gör i bland, säger Gunilla Nordholm.

För den som redan har drabbats av vinterkräksjukan gäller det att få i sig mycket vätska. För de flesta brukar magsjukan gå över efter bara ett par dagar, men den som kräks och har feber i över en vecka bör kontakta läkare.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons