Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverkskrisen nu inne i Alstoms turbinskovelfabrik

Annons

Tidigare har kraftverksindustrin i USA fått ta de tuffaste törnarna men nu berörs också Europa, Finspång och dess turbinskovelfabrik i Ludvika.

Här får åtta visstidsanställda inte förlängda kontrakt. Anställningsstopp råder. En vinstrik verksamhet går nu istället med förlust och ett rekonstruktionsprogram har inletts som ska göra att fabriken inom 18 månader når nollresultat.

Göran Skoglund som är informationsdirektör inom Alstom Sweden vill inte bekräfta de röda talen på 18 miljoner.

- För det första så är Ludvikadelen en del i Alstom Sweden och vi kommenterar aldrig enskilda delar. Det andra skälet är att Alstom släpper sin resultatrapport den 5 november och också av det skälet är det olämpligt att kommentera ett resultat, säger Skoglund som i övrigt bekräftar NLT:s uppgifter och berättar:

- Vi har ett åtgärdsprogram som nu löper över ett och ett halvt år. Vi ska nu till turbinskovelverkstaden ta hem jobb vi har haft ute på legotillverkning hos underleverantörer i Schweiz och England.

- Vi för också en intern diskussion om hur vi bättre internt kan samordna produktionen, säger Skoglund som poängterar att detta inte är klart ännu.

En tänkbar åtgärd kan vara att skovelfabriken får ett tillskott i produktionen från Alstoms fabrik i Lincoln i England som i dag tillverkar skovlar externt.

Alstom arbetar för att vinna flera order, Riga, Ryaverken i Göteborg och att omvandla optioner i Iran till konkreta turbiner. Men på denna front finns inga order undertecknade så i vad mån det kan hjälpa upp situationen är oklart i dagsläget. Ångturbinerna har det ännu svårare.

I Göteborgsprojektet har Alstom som ett alternativ föreslagit den nya Finspångturbinen GTX100.

I Alstoms personaltidning Krafttrycket skriver vd Lars Josefsson hur svårt det är på marknaden:

"Jag läste just en rapport från en av våra kollegor i USA som besökt en av General Electrics lagringsställen för ej sålda/överlämnade turbiner. Där konstaterade man att det stod 90 stycken LM6000-turbiner. Det är en turbintyp som är direkt konkurrent till vår GTX100. Jag tror att vi alla förstår vad det betyder ur konkurrens- och prissynpunkt då vår uppskattning av marknaden är cirka 100 turbiner per år".

- Läget på marknaden har snabbt förändrats. Innan 11 september och Enronskandalen var det ett enormt drag framför allt i USA. Tillväxten på marknaden var ovanligt kraftig och när fallet kom blev det kraftigare än någon kunnat förutse.

- Nu ska vi konkurrera med turbiner som flyter runt på marknaden utan ägare och med attraktiva prislappar, så det är tufft och det anpassar vi oss till så gott det går, säger Göran Skoglund.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons