Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverksbyggen fortskrider som planerat men sämre berg än väntat

Annons

Det blir österrikiska Kössler som får uppdraget att leverera turbinutrustningen till VB-krafts nya kraftverk i Ludvika och Lernbo om VB-energigruppens extrainkallade styrelsemöte den 17 maj fattar inveteringsbeslutet.

Planeringen fortskrider även om berget i förkastningssprickan vid Ludvikaforsen var sämre än väntat.

- Berget närmast Väsman ser inte bra ut så det krävs mer förstärkningsåtgärder än vi planerat, säger vd Per Harrby som dock poängterar att kostnadsfördyringen i miljonerklassen ska ses i perspektivet att kraftverken skrivs av under 60 år.

Berget i Lernbo som får en tre gånger så lång tunnel byggs i perfekt berg.

VB-kraft har efter anbudstävling avgjort att det blir det österrikiska företaget Kössler som ska leverera turbinutrustningen.

Att turbinleveransen avgjorts före byggentreprenadkontrakten beror på att stationerna måste byggas efter den valda turbinkonstruktionen. Byggnationer och aggregaten svarar för 80 procent av det inveteringsbeslut som VB:s styrelse ska fatta vid det extrainsatta mötet där investeringen i 200 miljonersklassen avgörs.

Kössler är en välkänd leverantör hos VB-kraft. Den svarade också för leveransen av de nya turbinerna till Vännebo kraftstation som VB tog i drift 2002.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons