Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftsugna i centrum

Annons

I lördags var det Bolanche som stod för den årliga kräftskivan. De hade dukat upp bord, kräftor och ölservering längs Stationsgatan. Bandet Still Fat and Hungry uppträdde och sjöng snapsvisor med kräftätarna.

Med undantag för en skur, var vädret nådigt.

- Jag tycker kräftskivan är en rolig folkfest, för gammal som ung. Jag skulle också vilja anordna en liknande fest, fast med surströmming, säger Loa Anderzon.

Fast han har nog en del övertalning att göra innan den drömmen blir verklighet.

Alla Borlängebor är kanske inte förtjusta i idén om att doften av surströmming invaderar staden.

Loa Anderzon, som har varit medarrangör sedan den första kräftskivan 1999, verkade i alla fall vara i sitt esse med kräftor i stora lass runt omkring.

När BT ber om tips för hur man bäst skalar kräftor, tar han med sig två fyllda tallrikar med kräftor, varav han hinner avverka den ena under den korta intervjun.

- Jag älskar kräftor för sältan. Jag dricker gärna snaps till, eller ett glas vitt vin, säger han medan han vant skalar sina kräftor.

- Det blir nog ett par tallrikar under kvällen.

Kräftorna som serverades under kvällen var spanska.

- Jag föredrar egentligen de kinesiska, det är bra sälta i dem, avslöjar han.

Loa Anderzon, som numera jobbar som projektledare för Bolanche, är fortfarande innehavare av världsmästerskapet i att trycka i sig så många kräftor som möjligt på fem minuter - 28 stycken.

- Jag slog rekordet det första året vi hade kräftskivan. De sista minuterna åt jag kräftorna hela med skal och allt för att vinna, minns han.

I år försökte Loa få Guiness Rekord till Borlänge för att ge utmanare en chans att slå hans gamla rekord, men rekordmätarna hade flyttat sitt kontor från Stockholm till London och det fanns ingen möjlighet att ha observatörer på plats.

- Men jag kan tänka mig att jag blir inofficiellt utmanad i kväll.

Själv har han inte försökt klå sitt toppresultat.

- Varför skulle jag det? Jag innehar ju rekordet.

Trots sitt världsrekord i kräftätning, och engagemang i Borlänges kräftskivor, vill inte Loa kalla sig för "kräftentusiast".

- Nä, jag är inte ensam om att gilla kräftor. Och eftersom man bara äter dem en gång om året, så blir det lite speciellt.

Loa Anderzon själv äter kräftor en gång i månaden. Kräftentusiast eller inte?

Bedöm själva.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons