Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftstationen vid Ejforsen

Annons

Läser i tidningen att Transtrands Besparingsskog begärt tillstånd att återställa Ejforsens gamla kraftstation och därvid begärt tillstånd att få bygga en ny fångstarm i älven.

Fångstarm har inte funnits tidigare. En sådan ändrar områdets karaktär något hundratal meter nedströms stationen till det sämre. Där finns ett vackert parti av älven med lugnvatten och bedårande utsikt över Fulufjällen. Det känns därför rätt att älvräddarna bidragit till att rädda denna plats för framtiden.

Men vad jag inte förstår är varför dessa fortsätter att hetsa upp sig sedan skogsbolaget besinnat sig och sökt tillstånd att återställa kraftstationen utan krav på fångstarm. Då förändras väl varken närområdets karaktär eller fisket? Att ett återställande skulle förfula älven längre ner nedströms har jag svårt att förstå.

Jag har i ett femtiotal år fiskat i området och påstår att det fanns mer fisk i älven runt stationen förr. Att återställande av denna skulle bli till förfång för fiskevården har jag därför också svårt att förstå. Jag tror att många gamla fiskegubbar i Sörsjön delar den uppfattningen med mig.

Snälla älvräddare! Förklara lugnt och sakligt hur ett litet kraftverk med nu sökt utformning kan vara till förfång för miljön och fisket.

Betänk att vattenkraften är den renaste energiform vi har och som vi maximalt bör utnyttja för att skydda vår allt sämre när- och globala miljö. Även ett minikraftverk som den i Ejforsen blir därför en miljöbevarande faktor.

RAIMO JAKOLA

Mer läsning

Annons