Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftorna är tillbaka

Annons

- Det är främst i tillflödena till Vanån och Västerdalälven som vi kunnat konstatera att vi åter börjar få en stam av flodkräftor, säger Bengt-Arne Bergkvist som är ordförande i Järna fiskevårdsområdesförening.

Det var sommaren 1992 som kommunens vatten drabbades av kräftpest.

I stort sett hela kommunens bestånd av flodkräftor slogs ut på kort tid.

1997 gjordes ett första försök med att sätta ut kräftor i sump men vattnen hade då inte blivit fria från smitta. För tre år sedan blev dock resultatet bättre. Fortfarande är det förbjudet att fånga kräftor men nu tycks ändå en ljusning skönjas.

- Jag tror nog att det kan bli aktuellt med fiske redan inom något år, säger Bengt-Arne.

Sedan år 2000 har omkring 9 000 odlade flodkräftyngel satts ut i Snöån, Noret (Flatån), Hulån, Vanån och Västerdalälven. Kräftor har även flyttats från de vattendrag inom kommunen som klarade sig från pestsmittan.

Enligt Ulf Smedberg från Gotlandskräftan AB, som odlade fram de först utsatta 3 000 ynglen, var omkring hälften av kräftorna honor. Han räknade med att honorna i sin tur skulle producera minst 100 yngel vardera per år och att de då inplanterade kräftorna redan till förra sommaren skulle ha förökat sig till minst 100 000 kräftor.

- Det verkar som om vi har fått ett livskraftigt bestånd i biflödena men det är svårare att se hur utvecklingen i Vanån och Västerdalälven har varit. Jag har satt ut agn på störar som har blivit uppätna. Vi har inte fått några rapporter om att någon har sett kräftor.

Rapporter har även kommit in från människor som fått kräftor i sina fiskmjärdar.

- Vi ser gärna att alla som får kräftor i sina fiskeredskap eller gör andra observationer av kräftor tar kontakt med någon av fiskevårdsområdesföreningarna så att vi kan kartlägga tillväxten, säger Bengt-Arne.

Något tjuvfiske i större omfattning tycks inte ha förekommit, mycket tack vare det stora intresset för kräftfiske som gör att alla är observanta på att inget får hindra en snabb återväxt.

- Då är det större problem med minken, säger Bengt-Arne.

- Vi ser gärna att alla jägare hjälper till att hålla minken borta från kräftvattnen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons