Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor trivs i Lönnvattnet

Annons

Signalkräftorna trivs i Stora Lönnvattnet uppe på Skedviskogen. Det gavs det besked om vid ett provfiske i fredags.

Stora Skedvi fiskeområdesförening startade en fiskefond för att återupprätta den tidigare så fina kräftsjön till att på nytt bli en fin kräftsjö.

Föreningen satsade pengar i fonden och dessutom ställde fastighetsägare, fiskerättsinnehavare och företag upp och satsade pengar. Målet var att få ihop 100 000 kronor, men det stannade vid cirka 75 000 kronor.

För ett år sedan inplanterades 8 000 avelskräftor i sjön. Då var de kring åtta centimeter stora.

- Vi fick kräftor som var elva centimeter och det visar att kräftorna trivs i sjön. Det var även avbetat i många mjärdar vilket visar att det finns småkräftor, berättar Olof Strömberg, ordförande fiskevårdsområdesföreningens styrelse.

Om någon dag inplanteras ytterligare 4 000 signalkräftor i Stora Lönnvattnet och då är pengarna i fiskefonden slut.

Fonden finns dock kvar och det kanske kommer in mer pengar.

Redan om ett par år kan det bli aktuellt med fiske för att ta upp de största kräftorna, men det dröjer ytterligare några år innan det blir aktuellt med riktigt kräftfiske. De pengar som då kommer in för kräftfiskekort går då till att inplantera mer kräftor i sjön.

I Hyen har det även i år varit riktigt kräftfiske där 44 personer med fiskerättsbevis löste kräftfiskekort för 150 kronor styck och också fick en hel del fina kräftor.

Där skedde första inplanteringen av signalkräftor för tio år sedan. Pengarna som kom in på försäljningen av kräftfiskekort går till inplantering av ytterligare kräftor i sjön.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons