Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor i stora lass!

Annons

Hattar, haklappar och lampor är vanliga tillbehör på kräftskivan. Men när den anordnas på torget i Svärdsjö behövs bara några bord och lite kvällssol. Folk kommer ändå.

- Det är väl tionde året i rad, tror jag. I dag har vi gjort i ordning 150 portioner, säger Sören Jonsson, vice ordförande i Svärdsjö intresseförening.

För en femtiolapp får gästerna en tallrik med fem kräftor, tillbehör och dricka. De flesta på torget är ortsbor, men alla är välkomna att sörpla vid långborden.

Ragnhild Forsberg och Sture Heurlin från Borlänge hade improviserad kräftskiva i Svärdsjö.

- Vi kom hit för att köpa gasol, men så var det en så fin kväll. Vi stannar nog och ser på underhållningen också, säger Sture Heurlin.

Ragnhild Forsberg köper kräftor ibland, men att äta klor och stjärtar ställde ändå till problem under kvällen.

- Det är jättesvårt! Jag frågar Sture hur man ska göra, säger hon.

Inger Malmberg från Stockholm fiskade kräftor som liten. Att köpa dem djupfrysta i matbutiken är bekvämt men upplevelsen blir mer speciell när man gör allting själv, menar hon.

- Vi brukade agna kräftburarna med gamla höns. Det är ju flera generationer som inte fått vara med om sådant. Nu kan man ju äta kräftor året runt, säger Inger Malmberg.

Bredvid bordet med de turkiska jumbokräftorna fanns ett bord för de som föredrog annan mat. Fredrik Blom från Linghed nobbade kräftorna och valde korv med bröd.

- Vi fiskar kräftor hemma så jag äter dem hellre där, säger Fredrik Blom.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons