Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftmätning inför G8-möte

Annons

Minst 4|000 människor deltog på måndagen i en demonstration i Hamburg mot nästa veckas G8-möte i Heiligendamm vid den tyska Östersjökusten.

Demonstrationen riktade sig formellt mot de över 40 utrikesministrar från EU och asiatiska länder som under tisdagen möts i Hamburg, inom ramen för Asem, EU:s och Asiens återkommande toppmöte. Men de flesta såg kraftmätningen mellan polis och demonstranter som en förövning till Heiligendamm, rapporterade tidningen Handelsblatt.

Stämningen var tidvis också upphetsad och det blev mindre bråk mellan demonstranter och polis. Minst en demonstrant greps. Polisen uppskattade antalet till 4|000, demonstrationsarrangörerna talade om 6|000 deltagare.

En del demonstranter bar munkavle med texten kritik=terror, en protest mot den tyska säkerhetspolisens mycket omfattande razzior och tillslag mot vänstergrupper och globaliseringsfientliga rörelser, rapporterade AFP.

De tyska myndigheterna bävar för toppmötet i Heiligendamm dit bland andra USA:s president George|W Bush kommer _ särskilt sedan en tysk domstol i förra veckan slog fast att mötesfriheten inte fick inskränkas så som myndigheterna tänkt sig. Att förbjuda demonstrationer inom en radie av fem till tio kilometer går inte för sig, menade domstolen som ansåg att 200 meter var ett mer passande avstånd.

G8 är ett informellt diskussionsforum bestående av världens åtta största eller rikaste industriländer. Mötena är inte offentliga, och de brukar orsaka våldsamma globaliseringsfientliga demonstrationer.

TT

Mer läsning

Annons