Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt skalv i sydvästra Kina

Annons

Ett kraftigt jordskalv skakade provinsen Yunnan i sydvästra Kina på söndagen. Statliga massmedier hade ett halvt dygn efteråt bekräftat tre dödsoffer och omkring 300 skadade.

Skalvet uppmättes av USA:s geologiska institut (USGS) till 6,4 på Richterskalan.

Det inträffade i bergstrakter nära Kinas gräns mot Laos och Burma vid halv sex-tiden på morgonen lokal tid, när de flesta ännu låg och sov. Folk flydde ut ur sina hus i panik, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Bland dödsoffren fanns en femårig pojke som krossades när familjens hem kollapsade.

Antalet omkomna och skadade befaras stiga.

Skalvet skakade den gamla delen av staden Pu'er, i en kommun i provinsen Yunnan som är berömd för sin teproduktion och bebos av en etnisk minoritet.

Teleförbindelserna skadades, vilket gjorde det svårt att bedöma följderna. Vägar, vatten- och eltillförsel har också skadats illa.

Han sade att 20|000 personer i trakten mobiliserats i räddningsarbetet. Myndigheterna har dessutom skickat fler än 50 räddningsarbetare och militär till området, bland de senare 3|000 gränsvakter.

Provinsregeringen har sänt 7|000 tält och Pu'ers kommun har avsatt en miljon yuan, motsvarande 0,9 miljoner kronor till räddningsarbetet. Centralregeringen beslöt inrätta en särskild katastrofkommitté.

Minst 55 efterskalv har inträffat.

Det bergiga området har tidigare drabbats av flera förödande jordbävningar. Ett av de svåraste på senare år inträffade 1988 och mätte 7,6 på Richterskalan. Då omkom 748 människor och närmare 3|800 skadades.

Från Burma fanns inga rapporter om skador. Gränstrakterna är glest befolkade.

TT

Mer läsning

Annons