Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt sänkt straff för terrordömd

Annons

Den 19-årige terrordömde svensken i Bosnien får sitt straff kraftigt sänkt, från 15 år och 4 månader till 8 år och 4 månader. Beslutet kan inte överklagas. Det skriver en bosnisk dagstidning på måndagen.

Enligt tidningen Dnevni Avaz har de tre domarna i det så kallade appellationsrådet sänkt straffet också för den islamistiske svenskens medbrottsling, en turkisk man från Danmark. Denne fick i domen i januari 13 år och fyra månaders fängelse. De tre domarna i rådet, vars ordförande är tysk, mer än halverar straffet och dömer honom till 6 år och 4 månader.

Däremot höjde appellationsrådet kraftigt straffet för de två bosniska män som dömdes i samma rättegång. De får nu fyra och ett halvt år var, medan de i domstolen fick två och ett halvt år för terrorbrott.

Vid den svenska ambassaden i Sarajevo hade man på måndagen inte fått någon bekräftelse från de bosniska myndigheterna. Inte heller svenskens advokat ska ännu ha läst domen utan informerades av tidningens reporter.

Svensken och danskturken greps i en lägenhet i Sarajevo den 19 oktober 2005. Polisen beslagtog bland annat vapen, sprängmedel och en hatvideo. För framför allt detta dömdes de fyra för terrorbrott, olaga vapeninnehav och våldsamt motstånd mot tjänsteman. Terrorbrottet bestod enligt domen i att männen förberett ett attentat någonstans i Europa.

Under utredningen framkom också att svensken redan innan han reste till Bosnien under pseudonymen Maximus på internet värvat anhängare för ett heligt krig.

Sedan han gripits i Sarajevo inleddes en förundersökning i Sverige. Den lades senare ner, eftersom de brott som misstänktes också fanns med i det bosniska åtalet.

Kopplingar mellan de två dömda från Skandinavien och en grupp islamister i Danmark ledde där till flera gripanden och åtal.

TT

Mer läsning

Annons