Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt minskat dödande i Bagdad

Annons

De amerikanska och irakiska styrkornas säkerhetsoffensiv i Bagdad har blivit mycket framgångsrik, hävdar Iraks armé. Men utanför huvudstaden ökar dödandet.

Även om självmordsattentat fortfarande förekommer nästan dagligen - på onsdagen dödades minst tio människor - har den totala dödssiffran i Bagdad sjunkit till 265 sedan säkerhetsoffensiven inleddes den 14 februari, uppger den irakiska armén.

Månaden före, från mitten av januari, fick fem gånger så många sätta livet till, 1 440 människor.

Antalet bilbomber har minskat från 56 till 36 under samma tid enligt brigadgeneral Qassim Musawi.

Baksidan av medaljen är att antalet döda har ökat i området utanför Bagdad. Några siffror på det angav dock inte generalen.

Omkring 100 000 irakiska och amerikanska soldater har satts in i offensiven för att stoppa våldet mellan sunni- och shiamuslimer.

Likväl krävde en självmordsattack vid en militär vägspärr i Bagdad två liv på onsdagen. I ett annat självmordsattentat dödades minst åtta människor på en marknad i staden Tuz Khormato i norra Irak.

Ett viktigt mål för säkerhetsoffensiven är den shiamuslimska milisen Mahdiarmén, som antas ha legat bakom många attacker mot sunnimuslimer. Milisens ledare Muqtada al-Sadr som tros ha flytt till Iran finns kvar där, tror amerikanska underrättelsekällor.

Muqtada al-Sadr har inte synts i Irak - eller Iran - sedan säkerhetsoperationen inleddes den 14 februari. USA är angeläget om att få fatt i honom.

Enligt USA förser Iran shiamuslimska grupper som Mahdiarmén med vapen. Detta förnekas av den iranska regeringen, liksom att al-Sadr skulle vara i Iran.

TT

Mer läsning

Annons