Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig höjning av va-avgiften föreslås för Säterborna

Annons

Den fasta delen i avgiften, grundavgiften, för vatten- och avlopp i Säters kommun föreslås höjas med 14,4 procent. Den rörliga delen höjs inte.

Kommunstyrelsen sade ja till förslaget vid tisdagens möte, men kommunfullmäktige avgör slutgiltigt. Höjningen föreslås gälla redan från och med den 1 juli.

För ett typhus på 150 kvadratmeter med 150 kubikmeters förbrukning per år, ökar grundavgiften från 5 603 kronor per år till 6 035 kronor. Det kan jämföras med Hedemora där avgiften för ett motsvarande hus är 4 495 kronor per år. Kommunens kostnader för va uppgick 2003 till drygt 16,5 miljoner kronor, men intäkterna till bara 15,2 miljoner. Höjningen av grundavgiften innebär en ökning av intäkterna på cirka en miljon kronor men trots höjningen täcker inte intäkterna kostnaderna.

Strukturen för kommunens va är gammal. Det finns många reningsverk och långa och gamla ledningar.

- Därför tror inte jag att vi löser problemet med de höga kostnaderna genom att till exempel ändra driftsform, säger kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson (c).

I flera fall krävs investeringar i va-sidan för att klara de miljökrav som finns. Säters kommun driver inte sin va-verksamhet i bolagsform som en del andra kommuner. I Hedemora ansvarar Hedemora energi för va-verksamheten.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons