Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfiske på Barken gårdagskvällens klo

Annons

Det var traditionell premiär för allmänhetens kräftfiske i Barkensjöarna i går. Prick 17.00 var det tillåtet att hysta burarna i sjön.

Det hann inte familjerna Karl-Axel Karlsson och Anders Westberg.

Ett par minuter före lovlig tid var de fortfarande sysselsatta med att lasta båten för första resan ut till de tilldelade fångstplatserna. I första vändan gick redskap och ett normalstort svenskt bohag proviant medan resten av familjerna stod på stranden vid reningsverket och såg ut som en större variant av statyn sjömanshustrun i Göteborg.

De skulle hämtas senare.

Det fungerar nämligen så att de nära 500 fiskeplatserna lottas ut och Westberg hade tilldelats en plätt på Ulvön medan Karlssons placerats på Nyckelön.

- Hade vi fått välja hade vi nog valt ett annat ställe, konstaterade Karin Karlsson utan att låta alltför besviken.

Anders Westberg verkade full av tillförsikt.

- I fjol tog vi upp tre tjog. Inte särskilt stora, men i alla fall... Vi hade burar ute från 17.00 till sisådär 22.00 och så blev det en stund innan tuppen gol på lördag morgon, berättar han.

Tillgängliga uppgifter ger besked om att Smedjebacksborna plockade upp 87 000 kräftor i fjol och av dessa fick 42 000 returbiljett till Barkens böljor.

Vid halvåttatiden i går kväll fick vi telefonkontakt med Anders Westberg ute på Ulvön. Trots öns namn kunde han notera att det inte var surströmming i mjärdarna.

- Jag har kollat några burar på skoj och jag tycker att det ser riktigt skapligt ut. Det var faktiskt kräftor i alla burar.

- Håller bara vädret sig så blir det här riktigt lyckat.

- Det är god stämning bland alla kräftfiskare här ute och det artar sig till en riktigt trevlig folkfest, precis som det ska vara, och håller fisket i sig också så blir det nog en riktigt givande natt här ute, säger han.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons