Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftfiske för allmänheten?

Annons


- Vi har haft provfiske under ett par år och det har visat att det är ganska gott om kräftor i Väsman, säger Håkan Stoor, sekreterare i föreningen.

I augusti 2002 togs det upp tiotusentals kräftor ur sjön. Vissa fiskare kunde rapportera om stora exemplar men många av kräftorna måste kastas tillbaka i sjön på grund av att de var så små.

- Man kan misstänka att det börjar bli för mycket kräftor i sjön. Beståndet kan behöva gallras ur, säger Håkan Stoor.

Länsstyrelsen har i dagarna beslutat om en förändring av föreningens stadgar vilket öppnar för allmänhetens fiske. Men det slutliga beslutet om allmänheten ska bjudas in till kräftfiske tas av de 590 fiskerättsägarna vid årsstämman.

- Fiskerättsägarna är medlemmar i skifteslag och sammanlagt finns det bortåt 20 skifteslag med fiskerätt i Väsman.

- Det kan bli så att vissa skifteslag säger nej till allmänt kräftfiske och då får allmänheten inte rätt till fiske i de delar av sjön som styrs av dessa skifteslag, förklarar Håkan Stoor.

Han hoppas och tror dock att en majoritet av skifteslagen går med på att släppa in allmänheten. I så fall kommer hugade "allmänna" kräftfiskare att få köpa kräftfiskekort innan det är dags att kasta i burarna i augusti.

Nämnas kan att i somras var det bara runt 100 av de 590 fiskerättsägarna som använde sig av möjligheten att fiska kräftor.

Enligt Leif Lagerquist, ordförande i fiskevårdsområdesföreningen, kan en orsak vara att många inte vet att de har fiskerätt.

- För att ha fiskerätt i Väsman ska man äga mark på, enligt gamla begrepp, mantalssatt jord.

- Fastigheterna behöver inte vara belägna intill sjön. Jag har själv en fastighet inne i Gonäs som har fiskerätt. Men sommarstugetomten, som ligger vid sjökanten, har ingen fiskerätt, har Lagerquist berättat för NLT

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons