Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafter som imponerade på ministern Ministern imponerades

Annons

Gemensamma krafter startades som ett samarbetsprojekt mellan bland andra kommunen, landstinget, kyrkan och Tunabyggen men är sedan 2002 en permanent verksamhet på Jakobsgårdarna.

Syftet är att genom samordning av områdets befintliga resurser tidigt upptäcka och åtgärda barns och familjers behov av stöd- insatser.

Initiativet togs efter att personal inom förskola och skola uttryckt frustration över att det fanns så många barn och familjer i området som hade stora problem.

På Gemensamma krafter kan de boende i området gratis delta i föräldragrupper tillsammans med MVC och BVC, babycafé, öppen förskola, delta i kurser i spädbarnsmassage, få taktil stimulering, delta i skapande verksamhet för kvinnor, lära sig svenska och mycket annat.

38 procent av de boende på Jakobsgårdarna har invandrarbakgrund. Det innebär att mycket av verksamheten vänder sig speciellt till olika invandrar-grupper.

Bland annat har Gemensamma krafter på uppdrag av kommunens invandrarenhet haft en föräldragrupp för kurdiska föräldrar. Nu pågår en grupp för ensamstående somaliska mammor.

- Bland annat så informerar vi om vad man får och inte får göra och visar konkreta exempel. Till exempel hur man får sina barn att lyda utan att slå dem, berättar Berit Axelsson och Agneta Andersson på Gemensamma krafter.

Mycket handlar om att bli sedd och att få en mötesplats i området vilket kan hjälpa till att skapa trygghet.

Migrationsminister Barbro Holmberg blev imponerad av verksamheten.

- Det är en oerhört viktig verksamhet som lönar sig i längden och bidrar till integrationen. Verksamheten är bra för både svenskar och invandrare, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons