Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraften lyfter ABB

Annons

Detta efter att ABB trots olika bud ändå ser ut att klara sig ur asbestmaran och därmed kan sälja olja- gas- och petrokemidivisionen och göra sig nästan skuldfri. Köpsignalen förstärks av de positiva marknadsutsikter som väntar Kraftdivisionen efter strömavbrottet i USA.

ABB har 60 procent av kraftapparatsmarknaden i USA och bedömer att investeringarna kommer att fördubblas och ge merförsäljning på 17 miljarder kronor.

Koncernchefen Jürgen Dormann säger till Financial Times att de siffror ABB tidigare presenterat kommer att nås och sannoligt gå snabbare än vad ABB tidigare bedömt.

Analytiker vid Goldman Sachs hävdar att ABB har 12,5 miljarder kronor av USA-marknaden inom kraftöverföring som är på 35 miljarder. Handelsbanken påstår att USA står för 25 procent av ABB:s kraftöverföringsmarknad.

ABB Power Technologies divisionschef Peter Smits har inte heller varit sen att ta chansen att utnyttja massmedias nyväckta intresse för ABB:s kunnande. I ett pressmeddelande säger han:

- Detta strömavbrott borde aldrig ha fått inträffa. Men med vår tillverkningshastighet, vårt kunnande och innovativa teknologier kan ABB hjälpa till att lösa kraftnätets problem, säger Smits.

ABB hjälper nu amerikanska myndigheter och flera kraftbolag att kartlägga bristerna i systemet.

ABB tar också tillfället i akt att påminna amerikanarna om HVDC-Lightkabeln Cross Sound Cable i New York och de ord som kraftmyndigheten Long Island Power Authority sagt då man äntligen i kraftnödens USA fick ta kabeln i drift, "länken borde stå som en nationell symbol på hur vi borde förändra vår infrastruktur".

HVDC Lightinstallationen visade sig nämligen vara den mest stabila punkten i kraftnätet på Long Island under kraftavbrottet.

ABB hänvisar nu till alla de experter som vill stabilisera det nordamerikanska nätet och då använda sig av teknologierna HVDC, HVDC Light och FACTS, samtliga tekniker svenska spjutspetsprodukter.

- Med vårt klara ledarskap inom kraft- och automationsteknik har vi en bra position, säger Smits om framtiden för ABB:s kraft i Nordamerika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons