Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftbolag vill stoppa Norned

Annons

ABB Ludvikas hopp om femmiljarderskontraktet på likströmskabeln Norned kan gå över styr då ett av de största kraftbolagen i Nederländerna säger nej.

Kraftbolaget E.ONs chef Jannes Verwer hävdar att kabeln är både onödig och dyr.

- Det finns inga rationella argument för att bygga kabeln. Transport av ström är dyrare än transport av gas eller olja som kan användas för att producera ström. Det blir billigare att bygga nya kraftverk, säger E.ON-chefen till Europower.com.

Tanken var att Statnett i Norge och TenneT i Nederländerna nu under hösten skulle få tillstånd och lägga miljardordern i Ludvika. Ett projekt som ABB en längre tid hoppats på (liksom Estlinkkabeln värderad till en miljard kronor som nu är ute på ny anbudsomgång).

E.ON:s chef, Jannes Verwer, säger i intervjun att det enda som talat för bygget hade varit om Norge haft ett överskott av billig vattenkraft som kunde exporteras men så är inte längre fallet.

Det som dock talar för att det blir ett projekt är den politiska viljan i Nederländerna. Paul de Krom, energipolitisk talsman för högerpartiet VVD, (ett av regeringspartierna) är för kabeln liksom Ferd Crone, talsman for det socialdemokratiska oppositionspartiet PvdA.

E.ON:s svenska dotterbolag heter Sydkraft.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons