Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraft och framtidstro

Annons

För drygt ett år sedan ordnade företagarna i Malung och Malungs kommun en Kraftsamlardag på Orrskogen i Malung. Ett 100-tal företagare mötte upp och man dryftade olika problem inom kommunen och hur man bland annat genom samarbete skulle kunna skapa en tillväxt i Malungs kommun.

På onsdagen hade man en uppföljning av dagen, och det kom också nu mer än 100-talet besökare.

Kraftsamlardagarna visar att det finns en stor framåtanda i kommunen och den visar också att företagarna ser betydligt ljusare på framtiden än vad som gjorts tidigare. Och samma uppfattning hade också de kommunala företrädarna liksom de politiker som fanns närvarande.

- Den här dagen visar att det arbete vi satte i gång för ett drygt år sedan lever i högsta grad. Uppslutningen är både unik och fantastisk och det visar att det vi håller på med är i rätt riktning och att samverkan och samarbete leder till framgång, säger Malungs näringslivschef Ingemar Kyhlberg.

- Det är också nödvändigt att den offentliga sektorn av samhället och kommunen ihop med företagarna pratar samma "språk", då kommer det här att bli riktigt bra. Och vi kommer nu att fortsätta arbetet, säger Kyhlberg.

Det var Ingemar Kyhlberg, ordföranden i företagarna i Malung, Leif Nilsson, och Malungs kommunalråd Kurt Podgorski som inledde dagen. Sedan fortsatte Karin Torneklint för företagarna i Dalarna.

- Jag är imponerad av hur arbetet levt vidare sedan förra året och det är verkligen kul att konstatera att man sedan dess arbetat i en positiv anda, och att detta skapat många positiva effekter redan för Malungs kommun, sade Karin Torneklint.

Falu-Kurirens Christer Gruhs höll avslutningsanförandet där han gjorde en analys av dagen och den bild som finns av Malungs kommun.

- Den nationella bilden av Malung är Sälen, och man ska se "Malungsbilden" som en stor resurs. Det är också riktigt att man nu arbetar för att ha med Sälen i kommunnamnet, menade Christer Gruhs.

Han var också övertygad om att det kommer att gå bra för Malungs kommun med den framåtanda som finns i bygden, men menade samtidigt att det är viktigt att företagarna ännu mer går ut i offentligheten och berättade vad de håller på med.

- Med bakgrunden att det finns så många småföretagare samt att kommunen har turismen, inte minst i Sälenfjällen, kommer det att gå bra för Malung. Och eftersom det säkert finns många som också vill starta företag är det viktigt att politikerna agerar för att göra det lättare för småföretagen att arbeta och verka, menade Christer Gruhs.

Under året som gått har man i den här andan gjort Malung trivsammare, och nya aktiviteter är på gång. Kanske kommer det nästa sommar att bli karnevalståg med kringaktiviteter i Malung och en idrottsaktivitetsvecka planeras sommartid vid Lindvallen. Detta för att utveckla sommarturismen ytterligare, menade turistchefen Lars Bälter.

Ett annat nytt arrangemang är ett konst- och hantverksarrangemang i hela kommunen under vecka 27, den 9-10 juli, som är till både för bofasta och turister.

- Det är något vi är mycket hoppfulla inför och vi kan redan nu säga att intresset är stort, sade Kurt Jonsson som är en av dem som abetar med arrangemanget.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons