Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KP satsar på lokala företag

Annons

Facken fick information om det förestående bygget av ny pappersmaskin, PM12 och från facklig horisont är man nöjda med att flera av deras önskemål tillgodosetts. Det var företrädare för Pappers, Byggnads, Metall, Målarna och Elektrikerna som fick en dagsaktuell lägesrapport.

Fack som i hög grad berörs av miljardbygget då många av deras medlemmar kan förväntas få sysselsättning under byggtiden. För informationen svarade projektledningsgruppen för PM12. En liknande träff genomfördes i somras och fler är att vänta inför olika större delar av projektet.

- Utifrån den information företaget gav, framgick att man tillmötesgått facken på alla de viktiga förslag som tidigare framlagts, konstaterar Bo Hansson, ombudsman hos Metalls avdelning 63.

Han pekar på:

3 Man verkar för att de lokala företagen ska få så stor del av jobben som möjligt.

3 Man genomför ett samverkansprojekt med Skatteverket så att bara seriösa företag ska komma ifråga.

3 Man stramar upp inpasseringsrutinerna. Det krävs särskilda passeringstillstånd med identitetsuppgifter och foto på varje person som ska arbeta innanför grindarna.

Bo Hansson berättar att det också undersöks om det är möjligt att skapa en särskild facklig expedition inne på området. Där ska facken kunna serva de arbetare som tillfälligt arbetar med miljardbygget.

- Vi är från facken mycket nöjda med företagets positiva grundinställning till vårt arbete, som i grund och botten syftar till att skapa fler jobb i regionen för våra medlemmar och deras arbetsgivare, summerar Bo Hansson.

Sonny Waern, Pappers ordförande på KP, tycker att det är bra att det blir regelbundna möten framöver. Han välkomnar också ambitionen om att lokal arbetskraft ska nyttjas så långt som möjligt. Men konstaterar också:

- Det är inget man kan lova.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons