Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam ombyggnad

Annons

Det är ovanligt glest med kunder hos Leksands Ljud & Bild AB sedan drygt en månad. Butiken är troligtvis den som drabbats hårdast av ombyggnaden.

- Vi har inte haft just några kunder alls, de hittar ju inte hit och en del har svårt att över huvud taget ta sig fram, säger Ingemar Hellstenius som är en av delägarna.

Kristi himmelsfärdshelgen är vanligtvis sommarhalvårets första stora helg för Ljud & Bild, men årets omsättning blev bara 60 procent av det normala.

- Än vet jag inte hur hela månaden ser ut, men nog tror jag att vi har tappat 30 procent i omsättning. Så kan vi inte fortsätta någon längre period, säger han.

Köpmännens ordförande Jakob Stormats märkte ett gryende missnöje bland handlarna redan i höstas och menar att hela Norsgatan, Z-Torget och flera företag längs Hantverkaregatan drabbats.

- Sådant här är vi villiga att ta om det blir för en kortare period, men nu börjar det bli jobbigt för många, även om jag är säker på att det här gynnar oss på sikt, säger han.

Problemen har dryftats i köpmännens och kommunens samrådsgrupp och Stormats tror på en större medverkan från köpmännen vid liknande arbeten framöver.

- Jag hoppas att vi kan dra erfarenheter av det här och att vi får vara med i planeringen när nästa upphandling sker, säger han.

Kommunens beställarombud, Gunnar Sundberg, lider med företagen, men menar att det måste få vara besvärligt för en tid.

- Det går inte att trolla. Ombyggnaden är redan tufft tidssatt. Entreprenören började två-tre veckor tidigare än planerat för att verkligen vara klar före midsommar, förklarar han.

Enligt Sundberg kan inte kommunen kompensera företagarnas förluster. Kompensationen ligger i stället i slutresultatet som ska göra Leksand attraktivare och därmed öka kommersen.

- Däremot tycker jag mycket väl att man kan kröna ombyggnaden med ett invigningsjippo som drar folk. Det är en himla bra idé från företagarna själva, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons