Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnadsjakt inom vården

Annons

Situationen uppfattas som besvärande men i dagsläget föreligger, enligt närsjukvårdschefen Lars Astgård, inget hot mot vare sig verksamheter eller personal.

- Det handlar om klara svårigheter men jag vill inte kalla situationen för katastrofal. Vi kommer att göra allt för att begränsa kostnaderna. Det här ska vi till stora delar kunna bemästra genom att vidta olika åtgärder som inte ska behöva drabba vårdtagarna i närsjukvårdsområdet, lovar han.

Astgård ville på tisdagen inte gå in på några detaljer om hur kostnaderna för vården ska begränsas.

Klart är emellertid att det är på personalsidan som merparten av överdraget finns.

- Ja, huvuddelen eller cirka 70 procent handlar om för stora personalkostnader. Vi har helt enkelt en för stor kostym gentemot budgeten, fortsätter närsjukvårdschefen.

Enligt uppgift genereras dessa merkostnader både inom primärvården och vårdblocket Ludvika lasarett. Astgård betonar emellertid att det i dagsläget inte föreligger något hot mot fast anställd personal av någon kategori.

- Vi får begränsa kostnaderna i den mån det går och bland annat kommer vi att göra allt för att vi inte ska behöva ta in vikarier.

En annan åtgärd, som ingår i den aktuella kostnadsjakten, är att minska antalet köpta externa tjänster. Bland annat gäller detta för två privatpraktiserande kiropraktiker som får sluta i sommar.

- Vi har sagt upp avtalen med båda och det gäller från och med den 1 juli. Bara detta ger en besparing på cirka en miljon kronor, berättar Astgård.

Utan att föregripa en kommande redovisning till driftsstyrelsen den 23 dennes låter han förstå att det också kommer att bli aktuellt att se över och slimma organisationerna.

I det sammanhanget nämner han bland annat arbetsterapin och sjukgymnastiken.

Samtidigt fortsätter Astgård arbetet med en ny dispositionsplan för det totala nyttjandet av lokalerna inom Ludvika lasarett. I det paketet ingår, som tidningen tidigare redogjort för, ett förslag att flytta hjärtintensiven (HIVA) från sina nuvarande lokaler vid akutmottagningen för integrering på den medicinska vårdavdelningen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons