Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaden för vård i andra län har tredubblats

Annons

Ökningen blev markant sedan landstinget beslutade att utöka valmöjligheterna och inrätta ett väntetidskansli för drygt ett år sedan. Redan har hundratals, kanske tusentals patienter lotsats till snabbare vård utanför länets gränser, främst vid privata kliniker i Stockholmsområdet.

2002 kostade valfrihetsvården 5,8 miljoner kronor. 2003 steg kostnaden till hela 17,1 miljoner. Allt talar för ytterligare en ökning i år - till och med april är kostnaden 6,1 miljoner kronor.

-Vi vet inte hur många som verkligen kommer till skott, men många blir enormt tacksamma och tror knappt att det är sant när de får information av oss, säger sjuksköterskan Inger Nilson vid väntetidskansliet.

Under det första året fick hon och kollegan Sam Karlström ta emot 5 392 samtal. I början märkte de ett klart uppdämt behov av information och på sistone har antalet samtal ökat något igen.

Medelåldern för de som ringer är 57 år. Gruppen 65 år och äldre står för drygt hälften av samtalen.

- De yngre tar sig fram själva på andra sätt, bland annat via internet, säger hon.

Kansliet har ingen information om personliga väntetider, men kan ge generell information om gällande valfrihetsregler, vårdgaranti och förslag på sjukhus med korta väntetider.

-Vårt arbete innebär att vi får nöjda patienter som snabbt kan komma tillbaka till sina jobb. Det innebär ju också en samhällsvinst i slutändan, konstaterar Nilson.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons