Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kost&träning: Långsamma kolhydrater är bättre

Annons

Fråga:

Mustafa, en enkel fråga. Fem mål om dagen är lagom - inte att undra på om fler än 22 tusen personer är överviktiga i Dalarna.

Och det är väl inte kalorier det gäller när man ska äta sunt och eventuellt banta, utan kolhydrater, nota bene, rätt typ av kolhydrater. Nu lär man sig hur man genom att välja mat med lågt glykemiskt index kan äta mycket och gott utan att gå upp i vikt.

Svar:

Du har helt rätt när det gäller att vissa kolhydrater är bättre än andra. Med det menar man kolhydrater som finns i grovt bröd och päron, vilka man kallar långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater som finns i pasta, ris, och sockerrika livsmedel har ett högre glykemiskt index. Men man måsta ändå tänka på att det som man stoppar i sig inte får innehålla mer energi än vad man gör av med och det är väldigt individuellt. Men fem mål om dagen är att rekommendera för de flesta friska människor men man ska självklart tänka på vad de måltiderna innehåller.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Fråga:

Jag har en fråga om snabbmat. Jag och min morsa har tjafsat om det här ett tag nu och jag hoppas att du kan hjälpa oss. Vad är nyttigast av en vanlig hamburgare på en korvkiosk eller McDonald's?

Svar:

Det beror helt på vad man har för tillbehör till sin hamburgare och hur det är tillagat, men jag skulle nog sätta en peng på Mc Donalds, och man kan ju hoppa över stripsen om man vill vara på den säkra sidan.

Fråga:

Är kreatin verkligen lagligt?

Svar:

Kreatin är helt lagligt och ett kanontillskott om man vill lägga på sig lite vikt när man tränar. Det finns människor som fått kanon- resultat genom att äta kreatin när de tränat hårt. Det har forskats mycket kring kreatin de senaste åren och forskning har visat det många vetat hela tiden, att kreatin fungerar.

MUSTAFA BEKORI

Mer läsning

Annons