Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kost&träning: Är det bra med light

Annons

Fråga:

Jag har börjat använda en del light produkter den sista tiden och jag undrar om det verkligen är bättre än de vanliga. Det jag använder är fun light, lättmjölk, lättfil och ibland light leverpastej.

Svar:

Det man ska tänka på när det gäller light produkter som innehåller fett som leverpastejen gör är att ibland så tar de bort en del fett men tillsätter någon form av socker (kolhydrat) och då ofta en snabb sådan så man får en produkt som kanske inte är lika hälsosam som man tror i alla fall.

När det gäller produkter som mest innehåller kolhydrater som saft, då byter man ut sockret mot ett annat sötnings medel som till exempel aspartam och acesulfam K som i min mening är ofarliga i måttliga mängder så att i det fallet gör man rätt enligt mig.

Fråga:

För en vecka sedan sträckte jag knät i samband med en fotbolls match och har sedan dess vilat hela tiden. Jag undrar nu om du tror att jag kan börja träna igen för det gör bara ont när benet är helt utsträckt.

Svar:

Jag tycker absolut att du ska vila ett par veckor till och har det inte blivit helt bra får du låta en läkare titta på ditt knä. Man ska alltid ta knäskador på allvar för om man inte gör det kan man få enorma problem som kan ta knäcken på vilken karriär som helst så se till att ta det lugnt.

Fråga:

Hur många mål mat om dagen ska man egentligen äta för att må bra. Vissa säger tre andra fyra. Jag börjar faktist bli förvirrad av alla förslag.

Svar:

En dag ska bestå av tre huvudmål frukost, lunch och middag och där emellan ska man äta något mellanmål. Hur många mellanmål man ska äta beror lite på viken kaloriförbrukning man har men man ska minst få i sig två mellanmål och då är man uppe i fem mål mat om dagen men vissa behöver få i sig sex till sju mål men fem är det minsta. Hoppas att din "förvirring" har släppt nu.

MUSTAFA BEKORI

Mer läsning

Annons