Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosovoalbaner i protestmarsch

Annons

Omkring 4 000 kosovoalbanska extremister demonstrerade i provinshuvudstaden Pristina på lördagen för omedelbar självständighet från Serbien.

Demonstrationen arrangerades tre veckor efter en mindre, men våldsam samling i Pristina som krävde två människors liv.

Demonstranterna marscherade förbi FN-missionen Unmiks högkvarter. Det är Unmik som sedan Nato 1999 drev bort de serbiska styrkorna styr Kosovo.

Kosovoalbanska ledare hade vädjat till arrangörerna att avblåsa manifestationen för att ytterligare oroligheter skulle kunna leda till ett bakslag för självständighetssträvandena. De kosovoalbanska ledarna anser att provinsen har slagit in på vägen till självständighet.

"Ner med Unmik!" stod på banderoller som demonstranterna bar medan talkörerna skanderade "Självständighet nu!". De krävde också att ledaren Albin Kurti ska friges. Han greps under den förra demonstrationen den 10 februari, då polisen sköt gummikulor mot deltagarna.

Extremisterna förkastar emellertid FN-sändebudet Martti Ahtisaaris plan eftersom den föreslår att Kosovo ska stå under europeisk övervakning efter det att FN lämnar provinsen senare i år. Planen tillerkänner inte specifikt Kosovo självständighet.

Serbiska och kosovoalbanska företrädare träffades för en avslutande förhandlingsrunda i Wien i fredags utan några tecken på att de närmar sig en kompromiss.

TT

Mer läsning

Annons