Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kosmiska landskap

Annons

Monica kommer att hålla en föreställning med dans och ackompanjemang i pianorummet, sedan 1997 har hon dansat på sina vernissager.

- Dansen och tavlorna hör ihop, uttrycken blir mer genuina i och med dansandet, berättar Monica.

Dansen betyder lika mycket som måleriet och rörelserna är improviserade och meditativ till karaktären, så kallad essential movements.

Hon ser målandet som en meditation och ett sätt att utvecklas på.

- Jag använder mig av inre bilder och kosmiska landskap när jag målar, berättar Monica.

Sedan 1973 har Monica målat och nuförtiden använder hon sig mest av akrylfärger, och endast få färger.

- För mycket färg blir splittrande, säger Monica. Vissa av skulpturerna var från början multna träbitar som hon hittade på Öland. Hon målade dessa i skimrande blå och vit akrylfärg.

- Statyerna är underbara pärlor för mig, säger hon. Dessutom skär jag ut små figurer i trä, de finns också med på utställningen.

Öland är en inspirationskälla för Monica och hon är ofta där, men även under resor till Indien och Afrikakontinenten har hon samlat inspiration.

Det typiska för Monicas tavlor är ljuset, det genomströmmande ljuset genom siluetter och figurer eller bara en ljuspunkt.

- Jag har en längtan att förstärka detta ljus, det är det goda inom oss, säger Monica.

Motiven bara uppstår och hon målar efter sina känslor, inte så mycket efter tankar. Tankar är konstruktion och det försöker Monica att komma i från. En del av hennes tavlor är i ett miniformat.

- De små bilderna är många gånger bättre än de stora för att när jag målat dessa har jag inte tänkt utan bara målat. De är oförstörda av intellektet helt enkelt, säger Monica.

Monica har haft över 30 utställningar, bland annat på Svenska konstgalleriet i Malmö, på Ayurvediska Sjukhuset Puttaparthi i Indien och på Galleri Abante i Stockholm. I Fridhemslokalen har hon ställt ut åtta gånger räknat med i år.

- Det är fantastiskt att jag får visa upp allt detta, det uppmuntrar och lyfter, utbrister Monica.

BOEL ENGKVIST

Mer läsning

Annons