Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Körv-Åke" Eriksson fyller 50 år

Annons

1998 blev ett märkesår för Åke Eriksson. På hösten detta år belönades han med den första av två fina hederstitlar.

Föreningen Barnens Dag korade då Åke, mest känd som Körv Åke, till "Årets eldsjäl". Strax innan årsskiftet belönades han så med sin andra hederstitel.

Då offentliggjordes att Åke Eriksson röstats fram till "Årets Borlängebo" av tidningens läsare.

För många var Körv Åke Eriksson det självklara valet. Åke och familjen, hustrun Gun, barnen Sofie, Stefan, Sandra och Marie, har länge varit bosatta i Gylle, med adress Kahnsgatan 111. Själv är Åke född i Forssa. De första skolåren gick Åke och hans kamrater från grundskolan i Forssaäng och Domnarvets skola. De fortsatte i Forssaklack som en ny skola när Åke och de andra började där i sjuan. Det var 1966. Fyra år senare, 1970, hade det blivit dags att avsluta en tvåårig ekonomisk utbildning på Hagaskolan.

Efter skolan började Åke jobba på DKP, KF-ägda Goman, där han blev fullbetald charkuterist efter en treårig lärlingsutbildning. Efter dessa tre år började Åke jobba fackligt.

Så var det namnet Körv Åke?

- Jag jobbade mycket med korvtillverkning. Det var därför jag fick namnet Körv Åke, är Åkes egen, enkla förklaring.

Hos Goman blev Åke kvar i 22 år, innan det 1992 var dags för nedläggning i Borlänge. Efter nedläggningen har Åke Eriksson arbetat på ICA Prix, Hemköp, Robin Hood, P-T:s Kött & Chark och Bills kött delikatesser. Dessutom arbetade Åke, som just nu åter är arbetslös charkuterist, sju månader i ett ALU- projekt för arbetslösa, A-café i Borlänge.

I unga år spelade Åke fotboll i Forssa BK. Sten Wadell var tränare och en av lagkamraterna hette Serik Johansson. När de egna barnen börjat sköta det aktiva idrottandet blev det istället ledaruppgifter och åtskilliga sådana. I dag är Åke entreansvarig vid Domnarvsvallen, har styrelseuppdrag i IF Tunabro, hjälper till runt matcherna när Borlänge hockey spelar och har styrelseuppdrag i Domnarvets Gymnastikklubb.

Tid blir det även för projektet YAR, Youtyh at risk, som bygger på att ungdomarna själva vill förändra sin situation. I detta projekt har Åke deltagit i närmare ett år.

Politiskt är han aktiv i socialdemokraterna och s-föreningen i Tunabro. Ändå finns det faktiskt utrymme för fler fritidsintressen! Trav och dansbandsmusik närmare bestämt.

Traventusiast har Åke varit sedan 1963. En verklig entusiast.

- Höjdaren var när Ego Boy vann Elitloppet 1973. När jag fick träffa Ingemar Olofsson när han kom hem till Rättvik, berättar Åke.

På travsportens område minns Åke med välbehag sin medverkan i programmet Vinnare i TV 4.

- Vilken höjdardag! sammanfattar Åke Eriksson.

Då det gäller dansband är det Lasse Stefanz som gäller. Åke och hustru Gun är varma beundrare av detta dansband. Troligen det enda som har medlems-träff. Det brukar vara i juli i Värestorp utanför Kristianstad.

- Vi brukar bo där nere en vecka, berättar Åke som gärna spelar Lasse Stefanz låtar såväl hemma som i idrottsarenorna.

Du har haft och har fortfarande många uppdrag i olika föreningssammanhang. Det verkar nästan vara omöjligt att få dygnet att räcka till.

Har du någonsin tvekat att ta ett uppdrag?

- Nej, det har jag inte. Jag tycker det är så intressant med människor, det blir många kontakter som ger mig så otroligt mycket. Ta bara detta att jag fått träffa härliga människor som Leif "Loket" Olsson, säger mångsysslaren Körv Åke Eriksson som ska fira 50-årsdagen med öppet hus.

Givetvis kommer han att bjuda på körv av alla de sorter!

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons