Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korten på bordet blir motion för hjärnan

Annons

Det är dags för sommarlov och de har firat lite extra inför uppehållet, med lunch på Gammelgården. Men dagens aktivitetspass hoppar de inte över.

Strax efter klockan 13.00 är koncentrationen vid borden i Marnäslidens samlingssal djup, tankeverksamheten nästan hörbart knakande.

Här är det möjligen fråga om att lägga korten på bordet- men definitivt inte hur som helst. För den oinvigde ter sig spelet ganska komplicerat och att det kräver kunskap inte minst i matte, är de deltagande överens om.

Men det är positiva krav som ställs på hjärnaktiviteten, konstaterar föreningens ordförande Erik Eriksson, som inte behöver fundera länge över frågan om vad som är det bästa med bridge.

- Att man får hålla huvudet i gång, att man måste tänka...

Nästa år firar PRO-bridgen i Ludvika 25-årsjubileum och Erik var med när det började.

- Jag är den enda överlevande, skämtar han.

Nu är man 56 medlemmar och spelar vanligtvis vid 14 bord. I dag, sista omgången före sommaruppehållet, har några redan lockats ut i det vackra vädret och "bara" 12 bord är upptagna.

- Annars har vi stadigt varit över 50 personer hela vintern, säger Erik.

Att det finns många fördelar med spelet är sommarlovsaspiranterna eniga om.

- Det sociala samspelet, framhåller Eric Skoog.

- Man träffar en massa fina människor. Det är inte säkert att man är sams jämt när man spelar, men det löser sig. Man måste rensa luften ibland, småmyser han.

- Hjärnan får gymnastik, säger Eriks partner, Jenny Björk.

- Det är matematik och man får tänka.

Par i tur och spel kan man vara länge, men duon i sin tur flyttar runt och efter två spelomgångar är det dags att rotera igen.

- Man hinner aldrig bli osams, ler Bertil Eriksson när Erik och Jenny byter bord och hamnar hos Anita Djuplin Andersson och Mirjam Eriksson.

Snart är koncentrationen åter djup.

- Är det jag som har giv, undrar Jenny, men frågan är mer ett konstaterande.

Färgglada kort och klargröna dukar, på varje bord finns ett schema för hur man ska rotera vid parbyte, lappar med gröna texten "pass" vid varje spelarplats kompletterar utrustningen. Ordförande önskar trevlig sommar.

Första måndagen i september möts de igen vid spelborden- kanske längtar de redan.

För den som inte kan bärga sig finns hjälpen i form av sommarbridge för Ludvikapensionärer. Måndag den 24 maj startar evenemanget, som är tänkt att pågå varje måndag, hela sommaren i spellokalen i korsningen Engelbrektsgatan - Skolgatan.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons