Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare straff för Balibombare

Annons

Sex fångar som dömts för medverkan i sprängattentaten på Bali i oktober 2002, då 202 människor dödades, fick på fredagen sina straff avkortade med fem månader i samband med Indonesiens självständighetsfirande.

De flesta av bomboffren var utländska turister, och bland de dödade fanns sex svenskar.

Fyra andra fångar, fängslade för bombattentat som tog 20 kringståendes liv på Bali 2005, fick strafflindring med två månader.

Beskedet lämnades av Ilham Jaya, chef för det fängelse där de dömda sitter, efter en årsdagsceremoni på anstalten. Det väckte genast upprörda reaktioner bland anhöriga till attentatsoffren.

Brian Deegan, vars son var en av de 88 australier som miste livet i sprängdåden 2002, sade att beslutet är hjärtslitande för dem som förlorade nära och kära i explosionerna och att det bara kan uppmuntra till fler attentat.

Någon straffmildring är dock inte aktuell för Balibombningarnas huvudpersoner. Tre av dem _ imam Samudra och bröderna Amrozi och Ali Ghufron _ är dömda till döden för sprängdåden 2002. Den fjärde, Ali Amron, slapp dödsdom men fick livstids fängelse sedan han uttryckt ånger och samarbetat med polisens utredare.

TT

Mer läsning

Annons