Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kort men händelserik och farlig

Annons

I natt är natten kortare och ljusare än någon annan natt på året- och i ljus och sommarljumhet frodas myterna. Men det är inte bara skönlitteraturen och folktron som påverkats av midsommarnatten-även sportkommentatorer har med förkärlek använt sig av den magiska natten i beskrivande termer.

Det är en farlig natt, men en natt med möjligheter... om man får tro gamla sägner och skrock.

Att under tystnad klättra över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor för att drömma fram sin tillkommande är ett välkänt knep.

Men folktron bjuder på mängder av tips för den som vill använda sig av midsommarnattens magi för hälsa och välbefinnande, liksom i jakten på kärlek och rikedom.

Midsommarnattens dagg ansågs i gamla tider särskilt hälsosam och den som var sjuk kunde med fördel rulla sig naken i gräset just detta datum. Blommande ormbunkar kunde uppfylla alla önskningar- om man hittade blomman just klockan tolv. Midsommarnatten är en natt att leta skatterpå - men liksom i fallet med de sju blommorna gäller det att vara alldeles tyst under jakten.

Att få se sin blivande kärlek var begärligt och under midsommarnattens magiska inverkan fanns många knep att ta till. En räddning ur törstiga nattliga timmar erbjöd drömkvinnan eller drömmannen i otaliga varianter, men då gällde det först och främst att äta något tillräckligt salt.

Folktron rekommenderar bland annat fem eller nio stekta salta strömmingar innan läggdags, givetvis utan vätskeintag. Sedan är det bara att slumra och vänta på drömmen om en räddande ängel som kommer med något att dricka.

Flera faror lurar den här natten, då exempelvis näcken extra ihärdigt lockar sina offer till sig. Även växterna runt stugknuten kan innebära en risk för den som är skrockfull- bland annat bör du undvika att vidröra de blommande pionerna. På vissa håll i landet täckte man till och med över de röda blommorna som på midsommarnatten påståddes kunna sprida sjukdom.

Självklart är det ingen slump att fotbolls-VM eller -EM pågår som intensivast den här tiden vart annat år och våra kommentatorer är definitivt inte opåverkade av midsommarnattens betydelse. När Frankrike kvitterade i elfte timmen i fotbolls-EM för fyra år sedan beskrevs den förvånade motståndarmålvaktens blick som "lång som en midsommarnatt" av svenska journalister.

Över kvällens EM-match vilar måhända magisk ödesmöttad stämning, när två midsommarnordiska lag möts, långt från hemlandens ljusa nätter. Ett litet försprång har kanske svenskarna även hos midsommarnattsgudinnorna, om de existerar- vi har mer midsommar och våra nätter är ändå ljusare än det danska...

LENA RELTE

Mer läsning

Annons